Tomasz Jakubiak: Wierzę w to co prawdziwe i naturalne

Nie liczę już od dawna czasu, który upłynął od mojego pierwszego autorskiego dania, od momentu, w którym byłem już absolutnie pewien, że gotowanie jest moim życiem.
Znacie to uczucie, kiedy podczas wykonywania jakiejś czynności towarzyszy wam ten niezwykły, niewiarygodny wręcz spokój?

Czujecie wtedy, że robicie coś, z czym wasze ciało i umysł się identyfikują, i wiecie,
że zapewne nic nie jest w stanie sprawić wam większej przyjemności. Mnie to uczucie daje gotowanie, mam wtedy wrażenie, że żyję w idealnej harmonii z samym sobą, mogąc wykonywać dwie czynności, dwie sprawiające mi największą radość: gotować i jeść.
Mija 7 lat, od kiedy poszedłem na casting do programu kulinarnego, który później został nazwany „Jakubiak w sezonie”, 7 lat, od kiedy toczy się moja niezwykła przygoda. Przygoda, dzięki której ujrzałem mój kraj zupełnie inaczej, niż widziałem go wcześniej. Musiałem bowiem przyznać się do tego, co podkreślałem wielokrotnie, że niewiele wiem o regionalnych i lokalnych produktach Polski. Z wielkim zadowoleniem patrzę dziś na to, jak bardzo popularna staje się lokalna żywność, jak wielką zaczęliśmy przykładać do niej wagę. I ogromnie się cieszę, że dołożyłem do tego swoją niemałą cegiełkę. Staram się od tych kilku ładnych lat uświadamiać wam, jak wielkie ma to znaczenie, już nie tylko dla naszego zdrowia i samopoczucia, ale dla zwykłego lokalnego patriotyzmu. W końcu po latach zachłyśnięcia się tym, co importowane i produkowane na masową skalę, zaczynamy zauważać, że to nie wychodzi nam na dobre. Mam tu na myśli wspieranie firm, które nie działają na terenie naszego kraju. Jednak dla mnie, i jak mam nadzieję dla większości szefów kuchni, najważniejsza jest rosnąca świadomość tego, co powinniśmy jeść w danym regionie.

Z moich programów już możecie przygotować sobie kulinarną mapę Polski, która powie wam, co powinniście zjeść, będąc w takim a nie innym regionie. Czego spróbować, co docenić. Zrozumieć lokalność to dostrzec korzenie, dostrzec początek drogi, jaki przeszedł produkt, zanim pojawił się na naszym talerzu. To pozwala spojrzeć na ów produkt zupełnie inaczej, zobaczyć go w nowym, dotąd nieznanym świetle. To natomiast spowoduje, że potem już na każdych zakupach zaczniecie czytać etykiety. Zaczniecie odwiedzać okoliczne bazarki, pytać, dowiadywać się. Daleki jestem od namawiania was do kupowania ekożywności, nie o to mi chodzi. Produkt, który nie ma naklejki „bio” czy też „eko”, a kupujecie go niemalże prosto od rolnika, jest tak samo wartościowy. W jednym z wywiadów, które przeprowadziłem w trakcie programu, padło zdanie, że poznać lokalny produkt, to tak jak usiąść przy jednym stole z jego wytwórcą. Nigdy nie usłyszałem czegoś bardziej prawdziwego, ja przeżywam to, odwiedzając każde kolejne miejsce. Poznaję ludzi, którzy zarażają swoją pasją i zaangażowaniem w wykonywaną pracę. Nie dla siebie, ale dla swojego regionu, dla was, dla mnie, dla wszystkich. Pokażę wam, jak te produkty wykorzystać, jak ich używać, jak dzięki nim nadać zupełnie nowy charakter znanym potrawom. Wielu wciąż uważa, że warzywa, owoce czy mięso kupowane od polskich rolników są o wiele droższe i chyba ten mit powinniśmy obalać najczęściej. Pamiętajcie jednak, że za smak też się płaci, a w przypadku jedzenia płacicie tak naprawdę za swoje zdrowie. Swoje i swojej rodziny. Polska zaskoczyła mnie wiele razy i wciąż zaskakuje. Jestem bardzo zadowolony, że gotując, mogę jednocześnie robić coś dobrego – wspierać lokalne biznesy, zarówno te duże, jak i te malutkie. Poznacie w tej książce historie kilku rodzin, dowiecie się, jak wyglądała ich droga do sukcesu, jak udało im się utrzymać wielopokoleniowe firmy.

Wszystko ma gdzieś swój początek, mam nadzieję, że moja książka będzie dla was początkiem przygody z tym, co regionalne i lokalne. Czyli koniec końców – tym, co wasze.

Tomasz Jakubiak

(fot. arch. Edipresse Książki)

Tomasz Jakubiak – znany i lubiany gospodarz programu telewizyjnego pt. „Z miłości do lokalności”. Popularny kucharz i dziennikarz kulinarny dał się poznać jako miłośnik rodzimych produktów i promotor polskiej kuchni, który wspiera lokalnych producentów żywności. Swoją osobowością przykuwa szerokie grono odbiorców, dla których specjalnie teraz przygotował książkę pod tym samy tytułem co program. Książka „Z miłości do lokalności” to kontynuacja i rozwinięcie proponowanej przez Tomasza Jakubiaka filozofii kulinarnej, prezentowanej w jego autorskim programie telewizyjnym. Autor nie po raz pierwszy zabiera swoich odbiorców w zachwycającą kulinarną podróż po rodzimych regionach, smakach i produktach, pokazując przy tym to, co jest jego zdaniem najpiękniejsze i najatrakcyjniejsze. Tworzy swoistą kulinarną mapę Polski i podpowiada co zjeść w danym regionie, by w pełni poznać urok odwiedzanego miejsca. Książka stanowi przewodnik po sprawdzonych i stosowanych przez autora produktach. Czytelnicy znajdą w niej 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich składników.

Z milosci do lokalnosci 3D small